Οι επιπτώσεις της ζάχαρης στο δέρμα μας

Η ζάχαρη βλάπτει το δέρμα μας μέσω μια φυσικής διαδικασίας που ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Το σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματος μας συνδέεται με πρωτεΐνες και παράγει επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που ονομάζονται τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs). Καθώς τα AGEs συσσωρεύονται (όσο περισσότερη ζάχαρη τρώμε, τόσο περισσότερο αναπτύσσονται), καταστρέφουν τις πρωτεΐνες γύρω τους.

Καταστρέφει το κολλαγόνο και την ελαστίνη

Το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι οι πρωτεΐνες που χρησιμεύουν ως δομικά στοιχεία για το δέρμα μας, όμως είναι οι πιο ευάλωτες σε βλάβες. Έχουν την ιδιότητα να διατηρούν το δέρμα σφριγηλό και ελαστικό και είναι υπεύθυνες για την όψη της υγιούς και νεανικής επιδερμίδας. Οι AGEs κάνουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη άκαμπτα, ξηρά και εύθραυστα με αποτέλεσμα η επιδερμίδα μας να εμφανίζει χαλάρωση, λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Επηρεάζει τον τύπο κολλαγόνου που έχουμε

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη επηρεάζει επίσης τον τύπο κολλαγόνου που έχουμε. Το δέρμα μας περιέχει 3 κυρίους τύπους κολλαγόνου και ονομάζονται Τύπος l, ll και lll. Η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα του κολλαγόνου δημιουργείται σε κάθε στάδιο: Ο Τύπος l είναι ο πιο αδύναμος και ο Τύπος lll ο ισχυρότερος. Η γλυκοζυλίωση αποδομεί το κολλαγόνο Τύπου lll σε Τύπου l, μειώνοντας έτσι τη δομική αντοχή και σταθερότητα του δέρματός μας.

Απενεργοποιεί τα φυσικά αντιοξειδωτικά ένζυμα

Εκτός από την καταστροφή των βασικών πρωτεϊνών του δέρματος μας, τα AGEs απενεργοποιούν τα φυσικά αντιοξειδωτικά ένζυμα του σώματος μας. Χωρίς προστασία από αντιοξειδωτικά, το δέρμα μας είναι πιο ευάλωτο στις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ρύπανση και οι ακτίνες UV. Οι ελεύθερες ρίζες αφήνονται να περιφέρονται και να συνδέονται με τις δομικές πρωτεΐνες του δέρματός μας, πυροδοτώντας έτσι το οξειδωτικό στρες που συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση.

Περισσότερο διάβασμα